HTML

A Fidesz, akarom mondani a Magyar Országgyűlés elfogadott egy törvényt, amelyet az általános vitarendet, egyeztetést, társadalmi megbeszélést, és az ésszerűséget kikerülve maffiamódszerekkel elveszi a tulajdonomat. De, hogy ez hogyan történik, és miért nem zavar senkit, és miért tapsolnak neki többen is azt a mostani és következő részek tartalmából megtudhatja a kedves érdeklődő állampolgár.

Elsőnek is hogy tisztán lássunk, meg kell, hogy magyarázzam mi is az a magánnyugdíj, és hogyan működik. A magánnyugdíjad ugyanaz mintha, a bankszámládon lekötnél pénzt, mondjuk 15 évre, és ehhez alkalmanként befizetsz egy bizonyos összeget.

Ez a gyakorlatba úgy néz ki, hogy az állam gondoskodva magáról (hogy kevesebb pénzt kelljen kiperkálnia, amikor kéred a megtakarításodat), és a tisztelt állampolgárról azt mondja, hogy a fizetésed 7 százalékát, nem hagyom, hogy elköltsd, hanem helyette kötelezlek arra, hogy ezt tedd félre idős korodra (takarékoskodj!).

Ha az állam ilyenkor azt mondaná, hogy úgy fekteted be ahogy kedved tartja, az esetben sajnos sok ember befektetné, mondjuk alkoholba, vagy tartós fogyasztási cikkekbe (autó, plazma tévé). Emiatt, mert az állam nem bízik az állampolgárba (sajnos jogosan), meghatározza, hogy csak olyannak adhatod ezt a pénzt megőrzésre, aki ezzel foglalkozik, és nagyobb pénzügyi tudással rendelkezik, mint a lakosság túlnyomó része. Ilyen vállalkozás Magyarországon 21 darab van (és valljuk be ennyi még gombócból is sok).

Természetesen ez az állampolgár ezzel a vagyonával, ha nincs meg elégedve (vagy egy rámenős Broki-net ügynök biztatására), bármikor átmehet egy másik pénztárhoz, hátha az jobban fialtatja a pénzét, tehát viszonylagos szabadsága van, hogy eldöntse miként forgassák a pénzét.

Gyakorlatban ez úgy nézett ki (október 25-e előtt), hogy a fizetésed 7% átment a megtakarításaid közé, másfél százalék pedig az állami közös alapba landol (a mostani törvény elfogadása után semmi nem megy a megtakarításaid közé, hanem lenyeli az állam, de erről majd bővebben).

 A magyar átlagkereseteket nézve ami, ha jól emlékszem bruttó 150.000 Ft körül van a nyugdíjjárulék ez esetben havi 10.000 Forint körüli összeg.  Ez pont annyi pénz, amiből nem lehet igazán befektetni. Tehát a nyugdíj kasszáknak az a dolguk, hogy összeszedjenek minél több embertől minél több pénzt, és azt megforgassák. Hogy mibe lehet megforgatni, igazából nem sok mindenbe, ha végig gondoljuk a kategóriákat (ingatlan, nemesfém és drágakő,  értékpapír, vállalkozás, bankbetét). A nyugdíjalapok ezek közül válogathatnak,  a pénztár tag pedig a neki legkedvezőbbet, és a legjobban a vérmérsékletéhez illőt választhatja ki. Viszont az állam nem csak az állampolgárokat szabályozza, hanem a nyugdíjpénztárakat is, és meghatározza nekik, hogy miből milyen aránnyal vehetnek, tehát el van mondva például az, hogy 100 Millió forintból 50 milliót állampapírra kell költeni (mert az biztonságos, és finanszírozod ezzel az államadóságot), 20 Milliót magyar részvényekre, másik 20-at bankbetétbe kell tartani, 5 milliót certifikát lehet, 5 millió meg külföldi részvény. Tehát a magánnyugdíj pénztáraknak esetén meg van szabva, hogy mire költhetnek, és mire nem, vagyis a gazdálkodásukba az állam eléggé belefolyik, és bizonyos esetekbe elég sokat ront a teljesítményen is.

Summa summarum, a magánnyugdíj megtakarítás az állampolgár vagyona, amit 1998 óta felhalmozott, ezt (picit félve, de még bátorkodom megjegyezni) egyetlen európai országban a XXI. századba nem meri el venni az állam. A kedves törvényhozóknak még is sikerült azt elérni, hogy az állampolgár vagyonát megkaparintsák, mégpedig úgy hogy nem veszi el, hanem rákényszerítenek arra, hogy beszolgáltasd nekik.

Hogy hogyan lehet ezt a tökéletes kasszafúrást véghezvinni, a következő rész tartalmából megtudhatja.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanacsos.blog.hu/api/trackback/id/tr882400491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása